sunnuntai 31. elokuuta 2014

Lepoa.

No niin, nyt on munkin 6 päivän "loma" tullut huilattua.

Kyllähän se niin on, että yrittäjä ei lomapäiviä näe, kun vähintään sähköposti piippaa useamman kerran päivässä, ja tuli tässä useammat viestit ja soitotkin hoideltua vapaan aikana, mutta minkäs teet kun kukaan muukaan hommia hoida sillä aikaa, ja toisaalta taas koen että on tärkeää myös olla tavoitettavissa asiakkaille. Lisäksi (onneksi) on alkamassa taas uusia kivoja juttuja syksylle, joten ei niitä voi jättää suunnittelemattakaan :D Uusi lomailu-yritys sitten joulun pyhinä? :D

No mutta ihan arjessa kiinni ei kuitenkaan oltu koko viikkoa. Maanantai meni vielä kotona joten karkasin myös salille (noni,siinä meni sekin lepo ;) )ja sanoinkin illalla miehelle,että nyt lähetään mökille, kun muuten nämä vapaapäivät ei kyllä poikkea mitenkään työpäivistä!
Tiistaina siis auto täyteen tavaraa, ja nokat tytön isomummulan kautta mökille ja omaan mummolaan, päivä siis meni kyläillessä. Mökillä sitten luuhattiinkin loppuviikko, syksyn sateita pitäen ja aikaa tappaen. Keskiviikkona käytiin tytön kanssa uimassa, sillä aikaa kun isimies pääsi vuorostaan salille, mutta muuten viikon liikunnat oli vain ulkoilua.


Kroppa nyt ei kovin erilaiselta tunnu useamman päivän levonkaan jälkeen, liekö eri sängyssä nukkumisen ansiota vai liian laiskottelun, jopa kumman jumiselta tuntuu. Mutta tänäänhän sen taas näkee,kun jumppakausi pyörähtää käyntiin ja omat treenitkin jatkuu. Viisas olisi panostanut tässä välissä kehonhuoltoon ja venyttelyyn,mutta tämä ei-niin fiksu halusi unohtaa kaiken työhön viittaavankaan :D

Mutta miksi sitä lepoa sitten tarvitaan?

Ylipäätään,jos tarkoitus on kehittyä urheilussa tai kasvattaa lihasmassaa, on riittävä palautuminen ehdottoman tärkeää muistaa. Riittävä määrä toki on yksilöllistä, mutta jokaisella kehitystä tapahtuu vasta levossa, ei rasituksen aikana.
Esimerkiksi salitreenissä lihakseen kehittyy mikroskooppisia vahinkoja, jolloin lihas siis on "revennyt" ja heikompi, kuin ennen harjoitusta. Kun lihas saa riittävästi lepoa( ja ravintoa) korjaantuu se entistä vahvemmaksi. Jos rasitusta tulee koko ajan vain lisää, voi kunto vain huonontua ja kehitystä ei tapahdu.
Sen lisäksi, että kroppa vahvistuu, myös energiavarastot täydentyvät levossa, ja hermostokin pääsee palautumaan ja kuona-aineet poistumaan. Uni, treenatessa sekä lepäillessä, on toki ehdottoman tärkeää, mutta myös muuta lepoa on kropalle suotava säännöllisin väliajoin, jos kehityksestä haaveilee.
Mitä paremmin palaudut, sen paremman vastineen saat harjoittelullesi ja sitä parempi on seuraavan harjoituskerran teho.

Niin kuin totesin, fiksu panostaisi levossa kehonhuoltoon. Palautumista voi nopeuttaa verryttelyillä, kehoa huoltavilla- ja palauttavilla harjoitteilla, levolla ja riittävällä unella.
Nukuttua meilläkin onneksi tuli, tytön vedellessä yli 12 tunnin yöunia, ehti itsekin sen 8-9 tuntia vetäistä joka yö. Mökillä tosin nukutaan aina tosi levottomasti, joten itsekin heräilin ainakin kerran-pari yössä, mutta se nyt on vaan lapsiperheen normaalitilanne.

Lepo ei kuitenkaan ole pelkästään unta, vaan myös vapaa-aikaa. Irroittautumista arjen rutiineista ja aikatauluista, täysin erilaista tekemistä missä keho ja mieli lepäävät. Niiden asioiden tekemistä, joille ei välttämättä arjen tohinassa ole tarpeeksi aikaa.

Arki aiheuttaa paineita riittävän ajan varaamiseen lepäämiseen.Pitkään jatkuessaan tiukka päivärytmi kostautuu kuitenkin helposti sairastumisina ja ylikuormituksena, joten irtiotot rutiineista ovat paikallaan ja arjen aikataulun suunnittelussa on syytä varata myös sitä luppo- tai lepoaikaa.

Itsekin on oppinut kantapään kautta, että levättävä on, mieluiten jo ennen kuin väsähtää, tai kroppa kyllä pysäyttää jossain välissä.

Nuorempana olin maailman surkein lepäämään. Jo parin päivän liikkumattomuus näkyi kummallisena levottomuutena ja kiukkuna, selvästi siis turhat höyryt pääsee liikkuessa poistumaan. Aina nuorempana ajattelin, että jos nyt en käy salilla, teen sitten jotain muuta, ainakin "edes" lenkkeilen. No, eihän se niin mene. Toki erilaisia liikuntamuotoja on hyvä vaihdella ja erilainen rasitus välillä oikein toivottua kropallekin, mutta kyllä sitä välillä tarvitsee ihan sitä äksänä sohvalla makaamistakin(ja mieluiten käsi siellä irttaripussissa) :D
Nyt sen sijaan, 5 (okei, neljän) päivän aikana ei käynyt mielessäkään tehdä yhtään mitään (itseasiassa myös ruuanlaitto ym rasitus,tuntui erittäin epätoivotulta ;) )ja selvästi kroppakin levon tarvitse. Työnkuva kun itselläni on liikkua paljon, useita tunteja päivässä useina päivinä viikossa, ei lepoa tule normaali arjessa mitenkään tarpeeksi.

Mutta nyt jaksaa taas, tästä on hyvä syksyn jumpat pyöräyttää käyntiin illalla. Itselläkin on erityisen hyvä tilanne treeneille nyt, kun raskaat jumpat vähenevät talveksi, ja aikaa (ja voimia!)on panostaa erilailla myös omiin treeneihin. Tavoite onkin taas kasvattaa salitreenit viiteen viikossa aiemman 3-4 sijaan, samalla kun ruokailut menevät hitusen uusiksi,ja viikkoon tulee kalorivaihtelut aiempaan selkeämmin kuvioihin. Vatsa ilmoittelikin jo vapaalla, että paluu arkeen kiitos heti, eli tuli taas todettua että gluteeniton ja maidoton on ihan perusteltua itselläni. Mutta se onkin taas jo ihan eri tarina.

Ihanaa viikkoa, tulkaa jumpille (aikataulut esim. facesta tmi RMTraining) ja treenailkaa kovaa, ja levätkää suosiolla sopivasti <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti