lauantai 6. syyskuuta 2014

Purnukka poikineen - Lisäravinteet in action!

Heip,
lepoviikon jälkeen palattu sorvin ääreen, ja mä oon NIIIIIIN  jumissa! Tänään viikon ainoa kunnon vapaapäivä(ja lepopäivä), muuten viikkoon on mahtunut 4 punttia, 1 kahvakuula asiakkaan kanssa, 1 lihaskunto rääkki ja parit muut jumpat, myös kehonhuoltoa ja venyttelyä. Lisäksi päivittäin oon vetänyt asiakkaille 3-4 treenit salilla,joten on tässä saanu taas itsekin veivata ;) Huomenna tulossa vielä kesän vikat cycling ja kuula. Mutta ihan mahtavaa ollut taas päästä uutta kautta aloittamaan, huomaa asiakkaistakin että taas on kesän jälkeen uutta puhtia hommassa :)

Mutta meni asian ohi taas.

Huomasin tuossa kaappeja siivotessani( tai no, en siivonnu, en vaan löytänyt mitään etsimääni, joten kai siirtelyä voi kutsua siivoamiseksikin?) että meiltäkin löytyy ihan "muutama"purnukka ja puteli kaapeista, ja en edes halua laskea paljonko rahaa vuodessa palaa näihin,(vaikka saankin ruurimman osan tuotteista entisestä työpaikastani oikein hyvään toverihintaan, kiitos siitä! :) ) kaikkiin tarpeellisiin:
tällä hetkellä käytetyimmät, ne tärkeimmät 
Lisäravinteet on myös asia, josta monesti asiakkaat kyselevät; mitä, miksi, minkä merkkistä, milloin ja minkä verran. Joten, mitkä tuotteet ovat tärkeitä/perusteltuja(minun mielestäni)?

Ensinnäkin, mitenkään tieteelliseltä pohjalta en lähde asiaa käsittelemään, tietoa ja tutkimuksia on kyllä netti pullollaan, (niitä voitte sitten ihan itse googletella ja päättää mihin uskotte) joten seuraava teksti pohjautuu täysin omaan -ja asiakkaiden kokemuksiin, luotettavilta tahoilta tulleisiin suosituksiin, sekä siihen,että vaikka kokeilen innoissani kaikkea uutta, en yleensäkään käytä itse mitään, mistä ei tieteellisestikin ole hyötyä näytetty, lisäksi hylkään kyllä käytöstä tuotteet, joita en itse koe tarpeelliseksi tai hyödyllisiksi. Joten nämä mullakin käytössä olevat on hyvin peruskamaa, ja vähemmälläkin toki perusliikkuja pärjää. Paljon liikkuessa ja kovaa treenaatessa ravinteiden tarve kasvaa, ja ainakin itse haluan olla varma, että kroppa saa sen minkä tarvitsee, vaikka sitten purkista.(Tottakai terveellisen, ravitsevan ruuan LISÄNÄ...)
Yritin myös pitää tekstin mahdollisimaan simppelinä ja kansantajuisena, siksikään ei mitään tiedehöpinää(jota itse en voi sietää, saako saman suomeksi??) tekstin lähteinä ole.

Saa jakaa, saa kysyä ja saa keskustella!

Postausta ei ole mitenkään sponsoroitu, vaan kaikki on ihan omalla rahalla ostettu.

Aloitetaan ensin niistä, mitä kuvissakin näkyy.
Pari pussia herakonsentraattia(satunnaisesti itse käytetty,koska vatsa ei kestä niin jäivät miehen käytettäviksi) ja pönttö heraisolaattia, joita menee välipalana sekä treenin jälkeen palkkarissa. Puddingjauhe satunnaiseksi ilta-tai välipalaksi. Pönttö Osmopuretta treeniä ennen, aikana ja jälkeen, eli hiilarijauhe, lisäksi treenin ympärillä menevät aminohapot(EAA tai BCAA),treenitehoja antamaan Sitrulliinimalaatti, joku latureista(piristävä,aminoja sisältävä ja tehoja lisäävä)suorituskykyä ja kehon koostumusta parantamaan creatiini,sekä palautumista ja vastustuskykyä tukemaan glutamiini. Kokeilussa myös uusi tuote Muscletor- lihasmassan lisääjä, josta en vielä osaa kokemusta sanoa, vaikka laatuun luotankin. Pienet purkit on d-ja c-vitamiini, magnesium ja kalsium, omegat, ja etualalla oikuttelevan vatsani pelastus;noni-hedelmämehu.

Kuvasta (ja valitettavasti siis meiltä kotoa) puuttuvat vielä maitohappobakteerit ja ruuansulatusentsyymit vatsan hyvinvointiin, monivitamiini sekä satunnaisessa käytössä menevät proteiinipatukat-tai valmisjuomat.
Kaikennäköistä superfoodia löytyy myös, ainakin goji-marjoja, maca,lucuma,raakakaakaota,kookosöljy...mutta näistä en oo nyt jaksanu aikoihin innostua. Maca ois loistava lisä palkkariin, mutta voi piru se on pahaa!Kookosöljyä kyllä käytetään kaikki päivittäin, ja spirulinaa oon käyttänyt suht säännöllisesti jo vuosia.(Miksiköhän en oo muistanu ostaa uutta purkkia...)
Stressaavina(tai unettomina) aikoina käytän myös ruusunjuurta ja/tai tulsia, ja jos muu ei auta niin melatoniinia nukahtamiseen.

Mutta pysytäänpä taas asiassa. Eli siis  mielestäni tärkeimmät/hyödyllisimmät näistä on tavalliselle kuntoilijallekin:

a)Proteiinijauhe. Proteiinihan oli lihasten rakennusaine ja palautumiselle välttämätön, ja koostuu erilaisista aminohapoista.Yleisin, ja "täydellisin"koostumukseltaan on maitoproteiini hera,joita myös on eri muotoja, karkeasti sanottuna hitaammin imeytyvä konsentraatti ja nopeammin imeytyvä (yleensä myös laadukkaampi)isolaatti.
Käy niin ateriankorvikkeena, lisäproteiinina aterioilla tai palautukseen treenin jälkeen.
Proteiinijauhe HydroISO mansikka 1,8 kg
oma suosikki,kuva http://www.manninen.info/tuote/proteiinijauhe-hydroiso-mansikka-1-8-kg/6430047859929/
Proteiineja löytyy toki jauheena myös ainakin maidon kaseiinia, valkuais-riisi,-soija, ja hamppuproteiinia, ja hamppu tai riisiproteiini on itselläkin lähdössä tilaukseen, mutta näissä ei ole yhtä hyvä aminohappokoostumus kuin herassa.

b)Hiilihydraattijauhe, monia erilaisia, itsellä käytössä ollut Malto ja Osmopure glykogeenivarastojen tankkaukseen. Normaalisti riittää yleensä treenin jälkeen palkkarissa otettuna, mutta koska itselläni kulutus on niin suurta,vedän satsin kolmesti päivässä(jumpan aikana, treenin aikana ja palkkarissa)

c)Jos edellisiä ei ole erikseen, valmiiksi sekoitettu laadukas Palautusjuomajauhe,jotta kroppa saa heti treenin päätyttyä tarvittavat rakennusaineet ja energian.  Näitäkin käyttänyt säännöllisesti, mutta tällä hetkellä todennut parhaimmaksi sekoitella oman sekoituksen. Yleensä siältävät proteiinia ja hiilaria 1:1 tai 1:2, tarpeesta ja treenimuodosta riippuu mikä sopivin. Moni kauhistelee näistä tulevia kaloreita, mutta järkevässä ruokavaliossa ne menevät nimen omaan sen treenin kulutuksen paikkaamiseen, ei näitä huvikseen kannata litkiäkään,ellei tarkoitus ole nimenomaan painon nostaminen..Tuotteita löytyy paljon myös valmistetroissa ja pulloissa,mutta usein näissä on ihan puhdasta sokeria reippaasti,ja hinta kyllä ajaa vararikkoon verrattuna isompiin jauhepakkauksiin.

d) Magnesium. Sen lisäksi, että magnesium lisää d- vitamiinin pitoisuutta veressä, ehkäisee sydäntaudeilta, suojaa verenpaineen nousulta ja diabetekselta ym.terveyshyödyt, se myös mm. lisää fyysistä suorituskykyä, ehkäisee tulehdusta ja nivelrikkoa, ehkäisee migreeniä, ehkäisee levottomia jalkoja ja "suonenvetoja" ym kramppeja, rauhoittaa hermoja, voi auttaa lukihäiriöissä ja ADHD-oireyhtymässä, voi auttaa astmassa ja allergioissa. Se myös palauttaa lihaksia ja rauhoittaa unta.Liian suurena annoksena toimii laksatiivisesti laittaen vatsan toimimaan...

d)Monivitamiini. Ruuasta ihan mahdotonta ainakin nykyaikana, ja nykyruokavalioilla saada tarpeeksi kaikkia tarpeellisia vitamiineja, joten tarviiko sanoa enempää? Välttämättömiä hyvinvoinnille ja jaksamiselle.

e) Omegat. Hyvien rasvojen takaamiseen, vähän sama kuin vitamiineissa.Ehkäisee veritulppia ja huonoa verenkiertoa ohentamalla verta, mikä taas estää sen paakkuuntumista. Laajentaa verisuonia ja alentaa verenpainetta, vähentää tulehdusta verisuonten sisäpinnalla ja sitä kautta estää verisuonten kalkkeutumista, ehkäisee rytmihäiriöitä, ehkäisee silmänpohjan ikärappeumaa ja muutenkin hyväksi näölle, lievittää nivelkipuja ja ehkäisee niveljäykkyyttä, pienentää alzheimerin riskiä, voi parantaa mielialaa ja ehkäistä masennusta, auttaa ihosairauksissa ja muutenkin ihon kimmoisuuteen ja sileyteen, voi helpottaa kuukautisvaivoihin. Tehostaa myös kehon omaa rasvanpolttoa, kun rasvoja tulee ulkoapäin riittävästi.

d)niinkuin D-vitamiini. Keho voi tuottaa itse, mutta ei kyllä tarpeeksi varsinkaan Suomen oloissa.Yleisimmät terveysvaikutukset; ehkäisee diabetestä, sydän-ja verisuonitauteja, syöpätauteja, ms-tautia, fibromyalgiaa, metabolista oireyhtymää, reumatauteja, voi vähentää astman oireita, voi ehkäistä flunssaa. Voi myös parantaa lihasvoimaa, liikuntakykyä ja tasapainoa varsinkin iäkkäillä. Itse vetelen reilusti yli saantisuositusten ympäri vuoden.
Mega D3 125 mcg 300 tabl.
on ainaki tarpeeksi vahvaa :D

Oisko se siinä?

Tärkeintä tottakai että myös ruokavalio on kunnossa, ja nämä ovat nimensä mukaan LISÄravinteita(tai no suurin osa tais olla ihan vitamiineja ja mineraaleja ;) ) Halutessaan voi sitten lähteä arsenaalia kasvattamaan.

Itse liputan ainakin toimivan laturin, ennen treeniä otettavan latausjuoman,puolesta, ainakin niinä päivinä kun  veto on vähän poissa tai muuten nukuksissa,tai jos tulossa on erityisen rankka setti. Eri tuotteet toimivat eri tavoin, mutta käytännössä ne siis lisäävät lihasvoimaa ja kestävyyttä, estävät lihasväsymystä ja parantavat keskittymiskykyä. Sisältävät hyvin usein myös kofeiinia, guaranaa ym.piristävää. Suurin osa ajattelee tuotteiden tehon olevan placeboa, mutta kun toimivan setin löytää, kyllä sen tehon oikeesti tuntee.(nimim. en mää tahallani heilu ja pompi ympäriinsä sarjojen välillä ;) )

Kreatiinin on myös tutkimuksilla todistettu parantavan fyysistä suorituskykyä, se myös lisää solunsisäisen nesteen määrää lisäten anaboliaa ja vähentäen kataboliaa. Monilla nesteenkertyminen turvottaa, enkä itsekään suositeltua latausjaksoa ole alkuun pitänyt enää vuosiin, vaan otan vain treenin ympärillä norm.annoksen.

Glutamiini myös vähentää lihaskataboliaa ja estää immuniteetin heikentymistä,(itse otan aina flunssan kolkutellessa ainakin tripla-annokset)sekä stimuloi kasvuhormonin eritystä ja edistää glykogeenin varastoitumista lihaksiin.

Aminohappolisät on käteviä tukemaan palautumista ja lisäämään lihaskasvua, jos niitä ei saa ruuasta tarpeeksi, tai tarve on erityisen suurta, kuten urheilijalla.

Proteiinipatukat-ja vanukkaat on käteviä ateriankorvikkeena kiireessä tai terveellisempään
herkutteluun,ja lisäämään päivittäistä proteiinin saantia jos sitä ei tule ruuasta tarpeeksi.


Ugh. Olen puhunut.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti