keskiviikko 13. elokuuta 2014

kuinka valita PT?

Tänään (ehkä) taas vähän asiapitoisempaa ajatusta ;) (pilke silmässä tottakai!)

Törmään useilla saleilla ilmiöön, jossa kaveri, tuttu, tutuntuttu, tai pahimmassa tapauksessa joku " ammattilainen" vetää treeniä toiselle, tietämättä oikein itsekään mitä on tekemässä, saati miksi.

Henk.koht itselleni on ihan sama jos joku tuntematon treenaa vähän sinne päin, tai vaikka ihan päin sitä ihteään, hyvin harvoin siihen puutun jos olen vain tekemässä omaa treeniäni, ohjatessa latelen kyllä ohjeita varmaan senkin edestä :D Mutta se, että joku opettaa toisia tekemään ihan mitä sattuu, ja vielä niin että jopa loukkaantumisriski on  todellinen, saa itselläni kyllä veren kiehumaan alle sekunnissa!
Itselleni on myös tärkeää, että asiakas saa oikeasti vastinetta rahoilleen, ja eväitä myös valmennuksen jälkeiseen elämään, joten jos ohjaus on mitä sattuu, mietin aina että maksaako ohjattava oikeasti tuosta jotain, ja harmittaa jos palvelua on huonoa, tai osaamatonta :(



Joten, jos salimaailma on vieras ja siellä treenaaminen outoa, mistä sitä apua sitten kannattaisi etsiä?

1. MIETI MIHIN APUA KAIPAAT, eli ASETA TAVOITE. Jos tavoitteenasi on juosta maraton ja kasvattaa lihasmassaa, laihtua ja voittaa penkkikisat tai mitä tahansa ristiriitaista, menee siinä monesti ammattilainen sekaisin, mutta se ammattilainen kyllä osaa kaivella todellisen tavoitteen esiin, ja suositella mikä olisi järkevintä. Jos joku lupaa täyttää kaikki toiveesi, ollaan aika varmaan matkalla jo sinne puuhun...
Jos haluat vain tutustua tiloihin, tai kokeilla jotain uutta lajia, ihan hyvin se oma kaverikin voi olla riittävä apu.

2. Valitse henkilö, joka on keskittynyt ja kokenut juuri sinun tavoitteidesi mukaista treeniä ohjaamaan. Jokaisella voi toki olla useitakin vahvuuksia, ja ohjattavissa hyvin erilaisia asiakkaita erilaisin tavoittein, mutta esim.omat vahvuuteni ovat painonhallinta, ravinto(varsinkin erityisruokavalio)ohjaus, kuntosalitreeni sekä raskaudenaikainen harjoittelu, koska niistä itselläni on eniten kokemusta.Jos joku haluaa asiakkaakseni ja ilmoittaa haluavansa osallistua maratonille, not gonna happen, silloin suosittelen kyllä etsimään siihen pätevämmän henkilön.

3.Selvitä taustat.
Personal trainerin nimike on siitä hankala, että se ei ole ensinnäkään suojattu, eli kuka tahansa pystyy vain päättämään alkavansa traineriksi. Toisekseen, vaikka olisit koulutuksen käynyt, ei se takaa ammattitaitoa.
Trainerikoulutukset ovat maksullisia, ja sinnehän pystyy osallistumaan kuka tahansa. Toki lopussa lisenssit on läpäistävä, jos koulutuksesta aikoo paperit saada, mutta todistuspaperi itsessäänkään ei valitettavasti sitä vakuuta anna ammattitaidosta. Toki perustiedot silloin varmasti löytyvät, ja esim.aloittelijoita PITÄISI osata ohjata. Itse miettisin, millä pohjalla henkilö on koulutukseen lähtenyt, onko aiempaa urheilutaustaa(mistä lajeista?!)ja muuta liikunta- tai terveysalankoulutusta. MUTTA.
Sitten kumoankin kaiken ylläolevan :D
Eniten kuitenkin ratkaisee oma kiinnostus ja intohimo terveys- ja liikunta-alaa kohtaan, se miten itse ottaa asioista selvää, treenaa itse, tutkii ja tutustuu, kokeilee, perehtyy ja erehtyy.
Joskus intohimoisesti treeni- tai ruoka-asioihin suhtautuva voikin olla paljon pätevämpi ohjaamaan ilman minkäänlaista virallista koulutusta, jos asioista on todella ottanut selvää ja kouluttanut itse itseään.
Joten;

4. Mieti kokemusta ja olemusta: Montako, millaisia asiakkaita henkilöllä on ollut, montako vuotta hän on hommaa tehnyt,mitä muuta hän tekee, miten hän itse treenaa, miltä hän itse näyttää? Niin pinnalliselta kuin se kuulostaakin, en itse lähtisi painonhallintaan hakemaan apua pyöreältä ohjaajalta, tai lihaksia kasvattamaan hintelän pulkannarun kanssa. Maailmaan mahtuu monenlaisia ihmisiä, ja hyvä niin, mutta trainerin pitäisi kyllä pystyä myös olemaan oma paras käyntikorttinsa.


5. KYSELE, KOKEILE, KYSEENALAISTA. Pätevä kaveri osaa perustella ja selittää miksi jotain tehdään (MITÄÄN ei tehdä koska niin vaan kuuluu) ja miten tehdään. Ammattilainen myös osaa muuttaa suunnitelmia ja ohjelmia sinulle sopivimmiksi,jos jokin ei sovikaan, eli osaa huomioida jokaisen yksilönä. Kaikki eivät voi syödä samallalailla, eikä kaikkien tarvitse juosta hapenottokykyään kehittääkseen, joten mieti osaako ohjaajasi mukautua tarpeen mukaan. Ja toisaalta, osaako hän selittää asian tarvittaessa niin, että se tulee sinulla tehtyä?Osaako hän vaatia ja kannustaa tekemään töitä unelmiesi eteen?

6. Synkkaakö henkilökemiat? Itselläni on ollut järjestäen tosi ihania asiakkaita,ja moni tuntuu melkeinpä enemmän kaverilta kuin asiakkaalta, ehkä itselleni on valikoitunut niin itseni tyylisiä ihmisiä ohjattavaksi. Mutta kaikkien kanssa ei vaan selvät sävelet löydy, ja jos tuntuu ettette ole samalla aaltopituudella, tai koko ajan napit vastakkain, ammattilainen osaa myös kieltäytyä yhteistyöstä ja suositella jotain toista sopivampaa ohjaajaa.

Siinä.
Ihminen se Personal trainerikin on, ja erehtyväinen siinä missä muutkin, mutta asiakkaan tulisi aina saada kuitenkin vastinetta rahoillensa.
En itsekään todellakaan tiedä kaikesta kaikkea, mutta silloin on oltava halukas oppimaan uutta, selvittämään asioita, pyydettävä apua tai ohjaamaan pätevämmälle. Jakouluttautumaan koko ajan lisää.
Myös ronskimpi treeni on välillä paikallaan, eikä kaiken tarvitse aina olla niin pilkulleen, mutta kyllä asiakkaalle pitää osata näyttää liike täysin oikeaoppisesti ja hallitusti, vielä selittäen mitä tehdään ja MIKSI.



Syksy tekee kovasti tuloaan ja salit täyttyvät uusista aloittelijoista, aloittaisitko sinäkin tänä vuonna oikeaoppisesti?

Aurinkoa viikkoon,
tämä lähtee nyt hoitamaan loput ohjaukset kunnialla loppuun ja painuu viikonlopuksi mökkiläiseksi <3



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti