torstai 7. elokuuta 2014

Treeniä raskaana

Hah, onpa harhaanjohtava otsikko,omasta raskaudesta kun on se mukavat 3 vuotta jo aikaa :D

Mutta palataas hieman muistelemaan sitä omaa liikuntaa raskausaikana, sekä tarkastellaan suosituksia ja yleisiä asioita,joihin mahdollisesti törmää raskausajan liikuntaa harrastaessaan tai suunnitellessaan.

No.
Ensinnäkin hankalaa tästä tekee se, ettei suosituksia oikeastaan ole. Tai ne vaihtevat suuresti terveysalanihmistenkin keskuudessa. Yleisin ohje taitaa olla että "oman kunnon ja voinnin mukaan."
Valaisevaa eikö?

Jos aloitetaan itsestäni, voin sanoa etten raskausaikana juurikaan muuttanut liikkumistani millään tavalla.
Tuolloin tein fyysistä työtä( paljon nostelua ym.) mutta en ohjannut jumppia, joten omat liikkumiseni keskittyivät salille (5 kertaa viikossa) ja koiran lenkitykseen (kävellen,en juossut kyllä ennen raskauttakaan) kuten normaalistikin.
Salilla varsinkin ensimmäisellä kolmanneksella koetin normaaliin tapaan nostaa koko ajan treenipainoja, ja kehitystä tulikin hyvin.(ajatelkaa nyt, koskaan muulloin ei naisen kehossa ole luonnollisesti yhtä paljon kasvuhormonia käytössä,joten pitihän se nyt hyödyntää :D ) Ai niin,vatsalihasten treenaamisen lopetin kyllä heti!Sillä olin kuullut, että sen hitaampaa palautuminen on, mitä kovemmassa kunnossa vatsa on ennen raskautta,ja ihan järkeenkäyväähän tuo on,ylipainoisella vatsa on jo luonnostaan joutunut "löysäämään."
Mitään sykerajoja en noudattanut, sillä mitään aerobista en tulloin treenannutkaan kunnolla,ja ajoittain salilla kovakaan syke ei tuntunut huonolta.

Vatsan kasvun myötä(apua,milloinhan se alko näkyä?!) toisen kolmanneksen lopussa,ja viimeisellä, joutui osaan liikkeistä hakemaan variaatioita,kun ei vaan taipunu samanlailla,tai joku asento ei tuntunut hyvältä.
Mm.penkkipunnerruksen ja muut selinmakuulla tehtävät liikkeet jouduin vaihtamaan muihin,sillä selinmakuulla ei suositella raskausaikana makamaan, tällöin kohtu painaisi sydämeen palaavia verisuonia ja voisi aiheuttaa pahoinvointia. Pahoinvoinnista en osaa sanoa, mutta yrittäkääpäs ylipäätään päästä selinmakuulle sen vatsapallon kanssa :D
laakarilehti.fi

Yleisesti ottaen liikkeet,joissa joutuu olemaan kumarassa alaspäin, käyvät hankaliksi ja voivat tuntua huonolta, esim.maastaveto, kulmasoutu tangolla,hyvää huomenta-kumarrus jne.
Myös kyykyt,ja jalkaprässi ovat sellaisia,joita osa suosittelee välttämään paineen kasvun takia,mutta tämä(kin)on hyvin henkilökohtaista, itsellä en ainakaan huomannut mitään ongelmaa,joten kyykkäsin kyllä tuetusti smithissä ja prässissä loppuun asti.Toki jos vatsa on kovin iso,joutuu oikeaa asentoa hakemaan että liikkeet ylipäätään mahtuu tekemään.
Alatalja-ja ylätalja voivat olla hankalia, mutta sekin korjautuu kahvaa-ja asentoa hieman muuttamalla. Silloisella salilla ei polvenkoukistuslaitetta ollut muuten kuin maaten tehtävä,(istuen toki ei olis ollu ongelmaa) joten sen jouduin korvaamaan koukistuksilla taljassa nilkkaremmin kanssa(tosin kanssareenaajilla oli varmasti hauskaa,kun loppuraskausaikana ähisin ja puhisin remmejä nilkkaan,kun mitenkään päin ei tuntunut ylettyvän jalkoihinsa asti ja hiki tuli ennen kuin ehti sarjaa edes aloittamaan :D )

Myös kehonpainopiste muuttuu vatsan myötä, joten mitään kovin vaativia tasapainoliikkeitä en raskausaikana tekisi kaatumisvaaran takia. Sensijaan erityisen tärkeää olisi treenata selkälihaksia,takaolkapäitä ja toki muutenkin käsivarsiin voimaa,sillä hyvin usealle kanniskeluhommat tulevat tutuksi synnytyksen jälkeen, eikä imetyskään mikään kevyin laji ole niska-hartiaseudulle.

Yleisiä suosituksia (sikäli mikäli niitä on) löytyy kattavasti esim.http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/liikunta-raskauden-aikana-ja-sen-jalkeen/#.U-NVEPl_uXY,
http://www.vauva.fi/artikkeli/raskaus/raskausaika/liikunta_raskauden_aikana tai
ts.fi
http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk01034


Eli yleisesti tiedossa on liikunnan hyvät vaikutukset myös raskausaikana. Itsekin olen sitä mieltä, että säännöllinen liikunta ehdottomasti helpottaa kehoa jaksamaan raskausajan läpi,että myös palautumaan helpommin(ja nopeammin). Myös pahoinvointi helpottaa yleensä,kun vaan pääsee liikkeelle. Tosin 24/7 oksentamisesta ei luojan kiitos ole kokemusta,se vois olla hieman rajoittavaa ;)

Liikunnan kanssa oletuksena toki,että kaikki menee hyvin ja komplikaatioita ei tule,esim.lääkärin liikuntakielto on aina ehdoton,ja liikunnan taso-ja tehokin riippuu pitkälti siitä, mikä liikuntatausta ja lähtökunto on ennen raskautta. Tutuilla tavoilla voi ehdottomasti jatkaa, jos kyseessä ei ole mikään riskilaji, mutta esim.salitreeni on oikein suositeltavaa aloittaa ihan uutenakin myös raskausaikana. Tällöin suosittelen ehdottomasti osaavan ja kokeneen ohjaajan apua, samoin kyllä myös jos haluat treenata kunnolla ja kovaa myös raskausaikana.

Palaten alkuun, niin hölmöltä ja yleispätevältä kun se kuulostaakin, paras ohje oikeasti (myös raskausaikana)on kuunnella sitä kehoaan.(Ja tässä tapauksessa lastaan) Jos jokin tuntuu pahalta, sitä ei luonnollisestikaan kannata tehdä, mutta väsymys, laiskuus tai "ei se mitään nyt hyödytä"eivät todellakaan ole syitä olla liikkumatta. Jos et osaa,  tai uskalla, hanki ohjeet. Jos laiskottaa, hanki joku patistamaan.

hyvin se keikkui menossa mukana <3




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti