lauantai 13. joulukuuta 2014

Gluteeniton ja maidoton ruokavalio

Heip!

Kuten olen kertonut, pakon edessä olen nyt aikalailla tämän vuoden noudattanut sekä gluteenitonta että maidotonta ruokavaliota, saadakseni oikuttelevan vatsan balanssiin.
Ensimmäisenä täytyy todeta, että kummankaan suhteen en täysin ehdoton ole ollut koko vuotta, gluteenia on livahtanut pari kertaa suusta alas silkkaa epähuomiotani, ja maidon suhteen taas..no,siitä on vaan niin helppo välillä lipsua. Juusto on vaan niiiin hyvvää ja kahvi ilman kauramaitoo tai mitään on vaan..kahvia? Kummatkin erheet kyllä huomaa vatsassa ja olossa muutenkin, mutta kuole siis en kumpaankaan todistetusti...Mutta pyrkimys on noudattaa molempia niin tarkkaan kun omassa arjessa kykenen, sillä ne kun ei vaan todistetusti sovi,ei sitten millään.

Mutta mitä sitä sitten syödään?!



Maidoton oli helppo homma,olinhan sitä noudattanut aiemmin jo. Eli käytännössä vaan kaikki kahvimaidot,juustot,suklaa, ruokakermat ym pois taas, rahkaa,raejuustoa tms ruokavaliooni ei vuosiin ollut kuulunut muutenkaan. Maito on helppo korvata tarvittaessa kaura-tai riisimaidolla, samoin näitä löytyy myös kermoina jos tarvii leivontaan tai ruuanlaittoon.Myös jogurtteja, vanukkaita tms löytyy myös kauratuotteina, näitä tosin oon ostanut lähinnä tytölle.
Leivälle riittää pelkkä leikkele juuston sijaan, vielä kun lyö kananmunaa ja kasviksia kyytiin,ei juuston puuttumista edes huomaa.
Ainoastaan proteiinin saannista joutuu huolehtimaan muilla tuotteilla, jos rahkaa tms ei voi käyttää. Siksipä mulla meneekin leikkeleitä, lihaa/kanaa/tonnikalaa ja kananmunia oikeastaan joka aterialla. Aiemmin käytin kyllä myös päivittäin heraisolaattia(eli siis maitoproteiinia),mutta nyt sekin on jäänyt päivittäisestä käytöstä pois, tai sitä tulee vain satunnaisesti hätätilanteissa, eikä vatsa siihen näin olekaan reagoinut.

No miksi maidoton?
Epäilen,että tytönkin maitoallergia on itseltäni periytynyt, vaikka sitä en aiemmin en itselläni olekaan tajunnut. Hyvin mahdollista on,että olen vain herkistynyt maidolle käytettyäni sitä vuosia, ja siksi kroppa reagoi siihen vasta nyt. Toki ongelma voi joillain olla pelkkä laktoosi, mikä taas on ihan eri asia kuin maitoallergia :) Itselläni maitoon reagoi näkyvimmin iho(!) ,kuivuen ja vetäen naaman ihan tukkoon ja näppyiseksi..mutta maidoton myös takaa sen,ettei ilmaa kerry päivän aikana vatsaan, ja vatsa on ihan yhtä littana aamulla kuin illalla, mitä en todellakaan voinut sanoa aiemmin.(Lähinnä näytin illalla siltä, että olisin viimeisilläni raskaana, ja onni oli, että työvaatteet ovat hyvin joustavia :D) Aiemmin epäilin nimenomaan gluteenin turvottavan ja keräävän ilmaa suolistoon, mutta kyllä se taisikin olla sekin maidon aikaansaannosta. Huomaako kumpi on iltavatsa??



















Lisäksi mitä enemmän asiaa olen tutkinut ja miettinyt, onhan maitotuotteet niin teollisia, etten usko siellä olevan mitään, mitä ihmiskeho välttämättä tarvitsisi?Kalsiumin ja d:n saa kyllä muista, paremmistakin lähteistä!
Maitotuotteet myös happamoittavat kehoa, ja itselläni ainakin huomasin kehon happo-emästasapainon olevan avainsana suoliston hyvinvointiin.

No mutta entäs gluteeniton?
Alkuun tein sen virheen, että vaihdoin vaan tutut tuotteet gluteenittomiin versioihin,(jep,niihin pirun kalliisiin..)eli gluteenitonta näkkäriä, leipää, pastaa..VIRHE! Nehän ne vasta teollista kamaa onkin, ja itseasiassa arvelen, että osin näiden takia vatsani kunto jopa heikkeni alkuun. Edelleen juhla-tai muissa erikoistilanteissa turvaudun gluteenittomiin tuotteisiin, ei niihinkään kuole satunnaisella käytöllä.
No, puolisen vuotta menikin sitten lähinnä riisilinjalla, se kun tuntui olevan ainoa mitä vatsa kesti. Aamulla riisipuuroa, lounaalla ja päivällisellä riisiä, välipalalla ja iltapalalla riisikakkuja, lisäprotskuksi riisijauhoa...no, kyllästyhän siihen, eikä se yksipuolisuuskaan pitemmän päälle keholle sovi.Riisi nyt itsessään tuskin voi allergisoida ketään(?),mutta jonkin muun ruoka-aineen kanssa niin olisi voinut käydäkin.
Nyt syksyn ja loppuvuoden ajan olenkin siis lisännyt ruokavaliooni kauraa niin leivän kuin puuronkin muodossa(luontaisesti gluteeniton), ja perunaa tai bataattia olen satunnaisesti syönyt koko ajan hiilarin lähteenä.Mutta merkittävin muutos on ollut RUIS. Olen saanut lisättyä 100% ruisleipää pari palaa päiviini, joten itseasiassa se gluteenikaan ei niin paha suolistolle enää näytä olevan..Tosin vehnän kanssa olen 100% tarkkana, ihan oikeastaan jo periaatteesta, mutta toisaalta myös pelosta, siitä olen aiemmin niin järkyttävät suolistokrampit saanut, etten kovin suosiolla ole valmis enää testaamaan.
Itse en siis gluteenitontakaan ole kokenut rajoittavana, ehkä kylässä ei monesti kahvileipiä ole sopivina, tai juhliin joutuu leipomaan itse omat herkkunsa, ja irtokarkit on oikeastaan ainut,mitä uskaltaa valikoiden ottaa suuren syynin jälkeen, mutta no, onko se nyt kovin suuri menetys? Ja kyllä, ihan rennosti(liiankin...) olen syönyt koko vuoden, ja herkutellutkin lähes joka viikonloppu.

Itse uskon,että gluteenille voi herkästikin olla moni nimenomaan yliherkkä, koska sitä niin paljon "normaaliin"ruokavalioomme sisältyy, ja vaikka keliakiaa ei todettaisikaan, voi gluteeniton ruokavalio auttaa monissa vaivoissa. Itsekin olen hyvä esimerkki siitä, että ainakaan vuoden välttämisdieetin jälkeen en enää ainakaan niin herkästi siihen reagoi, joten allergiasta tuskin on kyse ollut.
Mutta gluteeniherkkyyden oireita voi olla esim.jatkuvat infektiot ja sairastelut (enkä kyllä oo ollu flunssassa kertaakaan tänä vuonna!),iho-oireet, mielialanvaihtelut, jopa autoimmuunisairaudet kuten reuma ja jopa syöpä.
Itselläni oireet olivat selvästi suolistoperäisiä, ruoka ei pilkkoutunut eikä mitään siis imeytynyt, vatsa ei toiminut tai vastavuoroisesti mikään ei pysynyt sisällä, suolisto oli jatkuvassa tulehdustilassa ja reagoi kouristelemalla ja kipeytyen, ja liekö osansa sillä ollut turvotukseen ja ilmapallo-efektiinkin?

Ensisijaisesti en missään nimessä esim.asiakkailtani lähde ruokavaliota muuttamaan maidottomaan tai gluteenittomaan, mutta jos tiedossa on oireita, jotka jommankumman herkkyyteen sopivat, tai sitten sairauksia, joiden hoidossa auttavat nämä tietyt rajoitukset ruokavaliossa, kuten esim hypotyreoosi tai ärtyvänsuolen oireyhtymä, on paikallaan miettiä normaalista suosituksesta poikkeavaa ruokavaliota.
Esim itsellänikin ruokavalio on oikeastaan luonnostaan mennyt FODMAP- tyyliin,mitä käytetään IBS:n hoidossa, vaikka oma diagnoosi lääkärin arvauksen varassa olikin. FODMAP taas ei täysin ole kumpikaan näistä ruokavalioista, mutta tutustumisen arvoinen kyllä sekin, ainakin jos vatsa-vaivat ovat oireina.

Lähtipä rönsyilee :D

Näistä on nyt useammankin asiakkaan kanssa ollut puhetta, ja kysykää, kommentoikaa, keskustelkaa ihmeessä lisääkin!
Teksti pohjautuu täysin omaan kokemukseeni, ja uskomukseen, jokainen voi omalla kohdallaan miettiä olisiko tarpeen vai ei.

Minä sain  apua, ja nyt tilanne on YLEENSÄ hyvin rento. Voi siis syödä suht vapaasti omaan makuun, ruoka pysyy sisällä ja imeytyy, vatsa toimii sopivasti, iho on parempi kun aikoihin(aina sillon kun maltan jättää kahvimaidot pois :D) ja ennen kaikkea kaikki kipuilu,kouristelu ja turvotus on jääny unholaan. Kalorit jää vielä omaan kulutukseen nähden niin alas, että kunto on tosi rimppana ja kaikki lihaspaineet poissa tyhjästä kropasta, mutta pikkuhiljaa taas täytellään kroppaa, onha tässä vielä sellaset 4kk aikaa syödä ;)









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti