perjantai 24. huhtikuuta 2015

Valmentajan ihanuus.

He, vähän oli ongelmia otsikon keksimisen kanssa :D

Mutta tänään pohditaan sitä, miksi se valmentaja, tai Personal trainer kannattaa sitten palkata.
Alla vain muutama pointti, jotka itselläni tulee mieleen, vapaasti hyviä puolia ja tilanteita joissa koutsausta tarvitsee, saa huudella kommentteihinkin kiitos :)



1. Liikut turvallisesti ja tehokkaasti.
Samalla myös ehkä yleisin syy, miksi PT palkataan, eli katsomaan salilla liiketekniikat oikeiksi, tai juoksuun, kahvakuulaan tai mihin tahansa uuteen lajiin, jolloin treenistä saa myös enemmän hyötyä irti ja vältetään loukkaantumiset, turhat rasitusvammat jne. Eikä aikaakaan mene siihen, kun yksin pähkäilee ja miettii että mitenköhän tässä pitäs tehdä.
PT osaa myös jaksottaa treenit, monipuolistaa harjoittelua, huolehtia että kaikkia kunnon osa-alueita tulee huomioitua tavoitteen mukaan, huolehtia sopivasta treenitehosta, ja riittävästä levosta.

2. Opit asettamaan realistisia tavoitteita, mutta myös ylittämään itsesi.
PT oppii tietämään valmennettavan rajat, mutta osaa myös tuuppia ja kannustaa ylittämään niitä rajoja. Hyvä PT osaa motivoida tavoittelemaan aina vähän enemmän, mutta myös nauttimaan jo saavutetuista tavoitteista ja tuloksista. PT tietää myös mikä kullekin on hyvä tavoite. Ei sen tarvitse olla hurja painonpudotus, kisaaminen, kova penkkitulos tai välttämättä mikään muukaan mitattavissa oleva tavoite, vaan esim.se, että valmennettava oppii tykkäämään liikunnasta ja saa muutettua elämäntapojaan terveellisemmäksi.

3. Erotat tekosyyt ja kuoppaat ne
Itselleni ainakin tärkeintä on motivoida asiakasta. Näyttää omalla esimerkillä, miten liikunnan ja terveelliset elämäntavat saa osaksi arkea, ilman että sitä täytyy stressata tai pakottaa. Kun rakastaa työtään, ja tekee sitä intohimoisesti,PT osaa välittää motivaatio treeniä kohtaan, ja myös perustella mitkä ovat vain tekosyitä liikkumattomuudelle tai ylipainolle. Jos muutkin yrittäjät, yksinhuoltajat, suurperheelliset, pienten lasten vanhemmat, opiskelijat jne ehtivät liikkumaan, ehtii jokainen, ja aina löytyy jokin liikuntamuoto, vaikka olisi kuinka vaivoja tai vammoja. Ja silloinkin kun sairastaa, osaa PT säilyttää asiakkaan motivaation hommaan. Myös loma-aikoina PT osaa pitää kiinni treeniarjessa, sopivasti lomailla ja höllätä, mutta kuitenkin kannustaa siihen, ettei koko lomailu mene plörinäksi ja opettelu ala taas alusta syksyllä.

4.Oikeasti kehityt etkä junnaa paikoillasi.
Moni treenaa vuodesta toiseen samalla ohjelmalla, samoilla liikkeillä,samoilla painoilla, käy samoilla lempijumpilla, juoksee samaa lenkkireittiä jne, ja kunto on myös vuodesta toiseen sama. Keho tarvitsee erilaisia, uusia ärsykkeitä, että kunto etenee, ja tämän PT huolehtii puolestasi, samoin kuin sen että treeniä ei tule liikaa. Moni joka sanoo treenaavansa kovaa, voi myös yllättyä siitä, mitä se kova treeni todellisuudessa tarkoittaakaan...Vaikkei mitään kummempia tavoitteita olisikaan, voi yksipuolinen samanlainen treeni aiheuttaa niitä rasitusvammoja, ylikuntoa, loukkaantumisia ja muuta, joten senkin takia kehitys on aina hyvästä.

5. Ulkoistat suunnittelun ja säästät aikaa.
PT suunnittelee mitä teet, minkä verran teet, mahdollisesti mitä syöt, mitä ostat kaupasta, ja opettaa asiat niin, että ne ovat loppuelämän takaraivossa.
Sinun tehtäväksi jää vain toteutus, ja sitäkin PT seuraa. Asiakkaista monesta olen huomannut, että moni kaipaa jotakuta, jolle on tilivelvollinen teoistaan, ja tässä PT:n neuvot ja tuki ovatkin tarpeen, mutta loppupeleissä PT osaa opettaa ottamaan itse vastuun elämästään, ruokailuista ja treeneistä.



Mitä teillä tulee mieleen? Miksi sinä palkkaisit PT:n?

Itselleni valmentaja on ehdottomasti tärkein "ulkopuolinen"silmäpari, omalle tekemiselle ja kunnolle kun arjessa sokeutuu. Se jolta saa totuudenmukaisen palautteen, parannusehdotukset ja korjattavat asiat, mutta myös kannustuksen ja positiivisen tuen. Samanlailla tuki, ja auktoriteetti joka sanoo mitä tehdään ja miten tehdään, jotta minun ei sitä itse tarvitse pähkäillä, riittää että teen niin kuin sanotaan.
Luottamus on ehdottomasti valmentaja-suhteessa tärkein, ammattitaitoon ja osaamiseen on pystyttävä luottamaan, samoin kuin siihen että toinen vilpittömästi haluaa auttaa juuri sinua, sinun tarpeidesi mukaan. Ihan samanlailla minäkin kaipaan jonkun, jolle soittaa hädissäni, että mitä mää nyt teen :D Valmentaja on myös se, jolle voi vuodattaa ongelmansa, se joka sanoo että nyt on näin, ja näin tehdään. Tuki ja turva, se joka tuuppaa todellakin aina eteenpäin.

Itse kävin eilen taas Pohjosen visiitillä kuntoa näyttämässä, ja parit treenitkin tuli tehtyä, nyt on joka paikka hellänä :)
Tälle viikko tiristelin 6 treeniä 4 päivässä, joten viikonlopun lepo tulee tarpeeseen. Maanantaina pääseekin sitten tositoimiin, sillä dieettisuunnitelmat on punottu ja maanantaina se starttaa. Lähtökuntoon oon tyytyväinen. Kroppa on kiristynyt koko talven vaikka kaloreita on vaan nostettu koko ajan, ja dieetin pääsee aloittaa hulppeista 3000 kcal.lukemista :D Pirun pienihän sitä on, mutta minkäs teet, toivotaan että mukavat lähtökalorit antas mahdollisuuden pienelle kasvullekin vielä, ja ainakaan tiristeltävää ei ole kuin max 10kg. Rakenne ja malli on onneksi hyvä, joten vedetään sit vaan pirun kireeks vielä ;)

siinäpä sitä työnsarkaa.

posetellu oon nyt joka viikolla LAIFFILLA

Dieettihorinoita ja kisavalmistautumista luvassa varmasti jatkossakin enenevissä määrin, ja koska blogi päivittyy hyyyyyvin hitaasti, muistakaahan tulla seuraamaan arkea Instaan www.instagram.com/riittamakarainen, sinne tulee päivittäin kyllä kuvia heitettyä :)

Muuten arki, ja elämä on nyt jossain ihan muualla kuin somessa :D Elämä on aikas ihanaa nyt, oon tutustunut ihaniin tyyppeihin, nähny kavereita, höpöttäny ulkona ipanan kanssa, tullu ja menny minne nokka näyttää. Nautin nyt ihan kympillä arjesta ja kaikesta mitä teen, ja iltaisinkin oon niin innoissani etten malttais nukahtaa. Joten ihana kevät, ihana elämä, ihana arki. Paistaa se aurinko lopulta sinne risukasaankin <3
viikonloppu menee näissä tunnelmissa :D

Se on GAME ON, tervetuloa matkalle kohti tuntematonta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti