maanantai 16. lokakuuta 2017

Kisaprojektin wrap-up.

Helouhelou!


Kuten todettu, tällä kertaa en dieetistä sen kummemmin jaksanut viikoittaisia kuulumisia laitella tai ylipäätään blogiin asti ei ole jaksanut,ehtinyt,eikä edes kiinnostanut kirjoitella. Kisasin siis Helsingin NFE 2017-karsinnoissa 23.9,lajina body fitness -163cm.
Tekemisiä on kuitenkin päivittäin päässyt ja pääsee jatkossakin seuraamaan IG:n puolella(@riittamakar) sekä satunnaisen säännöllisesti tmi RMTraining FB:ssa sekä sponsorini Voimaravinteiden FB:sta.Urheilijaesittelykin löytyi Bodynews.fi.
Joten kun homma oli jo tuttua perustekemistä,ja kaikki sujui dieetin puolesta koko ajan paremmin kuin hyvin, en koe että juurikaan tarkempaa kertomista edes olisi ollut!

Tottakai kisojen jälkeen tulee kuitenkin kyselyitä, miten meni,miten olen palautunut,mitä tapahtui, rajuimmillaan on kauhisteltu miten minut raukat näännytettiin liian rankalla dieetillä tai pohdittu että kroppani täytyy olla aivan sekaisin nyt,joten koen jonkinnäköiseksi velvollisuudekseni kertoa miten dieetti nyt sitten todellisuudessa meni. Kiitokseni asianomaisille tahoille olen jo kertonut niin somessa kuin henkilökohtaisesti, sekä todennut heti kisan jälkeen avoimesti että kaikki on ok, ja että vaikka sijoitusta ei tullut,mistään tuomaripelistä tai pieleen menneistä viimeistelyistä ei voi syytä etsiä,kunto vaan ei kovassa sarjassa ja kovassa lajissa yksinkertaisesti riittänyt, kuten kävi monelle muullekin varmasti aivan yhtä kovaa töitä tehneelle!

Joten käydään nyt nopea kertaus dieetistä,jos olet mukana roikkunut muualla niin voi hypätä suoraan lopputeksteihinkin :D

Monelle lajin ulkopuoliselle tulee usein yllätyksenä, miten kauan kisaan valmistaudutaan.Dieettihän on vain homman huipentuma,puhumattakaan kisapäivästä. Usein taustalla on vuosia tavoitteellista harjoittelua ja tarkan ruokavalion mukaan syömistä. Puhutaan ns.kehitys eli offseasonista, että kilpailu-eli onseasonista tai kisaprepistä. Toki joukkoon mahtuu näitä ihmeitä,jotka tuosta noin vaan lähtevät suoraan kisaan,saattavat jopa menestyä,mutta harvassa nämä geeni-ihmeet ovat ja harva laji sen mahdollistaakaan,taustalla on ainakin harjoittelua ja kisaamista muussa lajissa.Toki lavalle mahtuu myös niitä, joista näkee ettei hommaa tehdä milläänlailla elämäntapana,vaan on vain haluttu lähteä kokeilemaan kisaamista.
lähtökunto dieetille,tai itseasissa taisi jo 1kk ollut mennyt


Itse olen useasti todennut, etten kisaa ollenkaan kisaamisen ilosta,itseasiassa päinvastoin. Se on itselleni välttämätön keino mitata omaa kehitystä, sekä oppia paitsi lajista ja oman kehon toiminnasta,myös ammatillisesti valmentamisesta ja dieettaamisesta. Esimerkiksi hitaan aineenvaihdunnan kehittämisessä toimivaksi koen olevani jo oikein ekspertti, on sitä tähän opetettukin kohta 10vuotta, vaikka homma taisi vähän jopa kusahtaa omaan nilkkaan:D
Oma valmistautuminen siis on alkanut jo 2 vuotta sitten edellisen dieetin jälkeen jolloin seuraava kisa-ajankohta päätettiin.Tämän välin olen tottakai paitsi syönyt tarkasti ruokavalion mukaan ja treenannut ohjelman mukaisesti jokaikisen treenin,elänyt ihan normaalia elämää herkutteluineen,lomineen,työtä tehden ja lapsen kanssa eläen normaalia perhe-elämää.
Varsinainen kisavalmistautuminen alkoi ehkä tammikuussa,kun kunto tsekattiin valmentajan toimesta,ja maksoin kisalisenssin tälle vuotta. 
Dieetti alkoi periaatteessa toukokuussa sillä,että ruokavaliota siistittiin viikolta,mutta viikonloput sain edelleen syödä vapaasti,ja tuolloin painosta lähti jo -2kg eli täysin suositusten mukaista vauhtia -500g/vko.
Kesäkuun alusta lähti siis tosissaan viikot rullaamaan. Treenejä tuli edelleen normaalisti 5 salilla, mutta mukaan otettiin alusta alkaen 3 aerobista,rauhallista kävelyä 30min joko aamulenkillä tai treenin jälkeen,riippuen mikä aikataulullisesti oli mahdollista. Itsellä toki työ on tosi kuluttavaa, ryhmäliikuntaa on koko ajan tullut 5-10h/vko,tosin olen yrittänyt laistaa itse ja teettää aikaa vastaan tunteja,jolloin saa itse kevennyttyä vähän. Päälle toki asiakkaiden saliohjaukset, omat posetreenit treenien lomassa ja normaali aktiivinen arki ulkoiluineen ja mökkeilyineen lapsen kanssa. Loppuvaiheessa dieettiä salitreenejä oli sama 5,samoin aerobisia 3.
kolmessa viikossa saatu muutos alemmasta kuvasta

Söin kevään 3500kcal,plus vapaasti viikonloput, painaen 62kg(pituus 161.5cm),ja pääsin aloittamaan dieetin 3000kcalorilla toukokuussa,plus edelleen ne vapaat viikonloput.(Tämä on 1000kcal enemmän(!)mitä normaalisti naisen keskimääräinen kulutus ilman dieettitarkoitusta(2000kcal)ja 500kcal enemmän mitä ekalla omalla dieetilläni)
Kesäkuun alusta ja siitä sitten aina n.3 vkon välein kaloreita lähdettiin tiputtamaan 200-300kcal kerrallaan, treenit pysyi koko ajan samana. Koska kalorimäärä oli kokoiselleni suuri,ei tankkaustarvetta alussa ollut. Kroppa toimi kuitenkin koko ajan niin hyvin,paino laski jokaikinen viikko tasaisesti n.kilon viikkovauhtia,että jokaviikkoiset tankkauspäivät otettiin mukaan viidennellä dieettiviikolla.(edellisellä dieetillä olin tankkaamatta 10 viikkoa...)
Aluksi tankkasin puhtaasti, kuten aina ekalla dieetillä,kunnolla hiilaria mutta myös rasvoja jotta kroppa täyttyisi, mutta koska paino tippui tasaisesti ja kroppa tyhjeni niin älytöntä vauhtia viikon aikana,muutettiin kesän aikana viikoittaiset tankkauspäivät kunnon cheattipäiviksi mäkkäreineen ja jäätelöineen.(whaaaat, ihan uutta itselle ja oli alkuun hyvin vaikea sisäistää että moinen mässäily oli sallittua kisadieetillä:D ) Paino tosiaan ei missään vaiheessa junnannut,toisin kuin ekalla dieetillä.Ainoastaan yksi viikko oli tahmea vaa´an suhteen,kun kroppa oli nesteinen naisten vaivojen takia,ja tuolloin pudotus jäi "vain"-600g/vko. ;) Tästä päästäänkin asiaan,mikä kisadieetillä usein huolestuttavinta on.Koska naisen vartaloa varsinkaan ei ole tehty toimimaan rasvattomana,vaan meillä luonnostaan rasvaprosentti on korkeampi kuin miehillä, on lajissa ilmeisesti ihan "normaalia"(tai yleistä,enivei.)että kuukautiskierto häiriintyy ja menkat loppuvat.No mites itellä? Olisin jopa toivonut että joutaisivat pois,mutta ei.Kuten edelliselläkin dieetillä,myös nyt kierto toimi normaalisti koko ajan kisaan asti.

Koska paino tosiaan oli tippunut niinkin rajusti,saavutettiin kisapaino jo kk ennen kisaa,jollon kroppa näytti hyvältä ja looki oli vielä raikas.Tästä syystä kaloreita lähdettiin samantien nostamaan takaisinpäin ylös,samalla systeemillä kuin oli ensin tultu alaspäin.Alimmillaankin kalorit olivat 500kcal enemmän,mitä ekan dieetin lopussa,ja "vähähiilariset"päivät kaksi kertaa viikossa tarkoittivat itselläni sitä,että hiilareita oli n.100g/vrk ja YKSI ateria päivässä oli pelkkää salaattia ja protskua+rasvaa.(monet menevät viikkojakin ketoosilla kokonaan ilman hiilareita,tai niitä on joku 20-50g/vrk)

Jo ekan dieetin jälkeen oli nähty,että omalla kohdallani käy niin,että alkuun,kun kaloreita lisää,kroppa vain ottaa aineenvaihdunnalle kierroksia ja näin sen kuuluukin toimia. Hyvä toki rasvanpolton kannalta, mutta kroppani ei kuitenkaan lähtenyt täyttymään ja paino tippui edelleen, joten kaloreiden lisäyksestä huolimatta(puhutaan reverse-dieetistä,joka yleensä alkaa vasta kisan jälkeen dieetin päättyessä.)tankkaus/cheattipäivät pidettiin mukana,ja kisaviikolla aloin tankkaamaan jo maanantaina(sunnuntaisen cheattipäivän jälkeen:D )kisan ollessa lauantaina.Tuolloin painoa oli lähtenyt yhteensä -16,5kg normaalipainoindeksin sisällä,ja kun valmisteluviikolla nesteet ajettiin kropasta,lähti painosta vielä 0,5kg,alimman painon ollessa kisaa ennen pe aamuna -17kg.
Tästä voi päätellä että viikon tankkauksesta huolimatta kyllä melkoisen tyhjä tyttöriepu takahuoneessa nähtiin,ja ihan silmissä näki miten lavan takana vetäistyt sipsit ja irtokarkit lähti heti vatsoja piirtämään paremmin esiin:D

All and all, koko tekstin idea oli tuoda esiin se, miten tämä toinen dieetti oli kaikin puolin helpompi,mitä ensinmäinen.Näinhän sen kuuluukin mennä,homma on jo tuttua kropallekin ja tiedetään miten se reagoi. Kropassa ei myöskään niin hulluna ns.babyfättiä kun sen aiemmin on jo rasvattomaksi vetäissyt.Kova homma dieetti aina on,eikä helppoa kertaa tule varmaan koskaan,mutta vähän iisimpi. Enkä koe dieetissä milläänlailla epäonnistuneeni,kaikki meni niin oppikirjojen mukaan kuin vaan voi!Jälkikäteen ajateltuna,ainoa mitä toisin olisi voitu tehdä,olisi ollut ennakoida vieläkin aikaisemmin kaloreiden nosto,mikä yli kk ennen kisaa olisi toki riskialtista,JOS kroppa ei toimisikaan kuten aiemmin, kun rasva kuitenkin pitää saada loppuun asti palamaan ja kunnon on oltava tarpeeksi kireä. Kuten itse totesin heti kisan jälkeen,ja itseasiassa jo ennen lavalle menoa, kai sitä nyt näyttää riutuneelta,kun kisapaino oli -4kg vähemmän mitä ekalla kertaa!Johtuko se pieleen menneestä dieetistä tai siitä että minut olisi näännytetty?No ei todellakaan!Se johtuu ihan siitä yksinkertaisesta syystä,että arki ja työ on edelleen niin kuluttavaa,ettei lihasmassaa ole edelleenkään päässyt tarttumaan,ja tottakai silloin myös treeniä tulee muuttaa jatkossa ja kehitystä tulla paljon nimenomaan kisakauden ulkopuolella, jos mielii joskus vielä kisata!
Tottakai tahto saada hyvä tulos kisoista kytee edelleeen,mutta mitään aikataulua tai edes lajitavoitetta ei tässä vaiheessa  lyödä lukkoon.Kuten monesti olen todennut, elämässäni mikään ei muutu kisasin tai en.Treenaan ihan yhtä suurella intohimolla(toivottavasti vähän paremmalla järjellä)mitä ennenkin,ja esim ruokani olen 15v vuotta syönyt vaa´an kautta oli kisat tai ei,kuitenkin tämä on sallinut aina myös "normaali"elämän.
Valmennusta Ari Uusitalo on koko ajan tehnyt paitsi minun terveys ja jaksaminen edellä,myös perhe-ja yrittäjän työelämän haasteet huomioiden,ja opettanut että kohdallani vähemmän on todellakin enemmän.Itse sitä vetäisi spartalaisella asenteella vieläkin kovempaa,enemmän,nopeampaa,mutta onneksi järjen ääni taustalla painaa jarrua aina oikeassa kohtaa.
Koska ns.reverse päästiin siis toteuttamaan jo dieetin aikana loppuvaiheessa,nostettiin kalorit heti kisan jälkeen normaaliin offimääriin.Viikoittainen vapaasyönti/herkku/cheattipäivä,mikä nyt onkaan,on asia mistä en suostu luopumaan,joten lauantait olen syönyt mitä mieli tekee.Sunnuntaisinkin saatan herkutella jotain, mutta lasken sen kaloreihini ja makroihin aikalailla mahtuvasti.Tämä tuntuu omalla kohdalla toimivalta.Mitään mielihaluja ei viikolla ole,olen ollut ihan haltioissani ihan tavallisesta "body"ruoasta kun sitä saa syödä kunnolla,ja loputon nälkä alkaa vihdoin talttua.Itselläni menee aina myös aikaa että kroppa alkaa täyttyä,vasta viime viikolla kun 7.viikkoa olin syönyt korkeammilla kaloreilla,alkoi painetta taas löytyä kroppaan.Ihan erilailla jaksaa taas töissä ja treenissä ja varsinkin kotona.Välillä on kunnon superihminen olo,se normaali pirteys kun usein dieetillä on kateissa.
Palautuminen on siis lähtenyt hyvin käyntiin,ja tällä kertaa painokin alkanut tasaisesti palata takaisin.Ekalla kerralla suolisto oli niin sekaisin,ettei mikään pysynyt kahteen viikkoon kisan jälkeen sisällä:O Tällä hetkellä on aika mahtavaa treenata ihan vaan treenaamisen ilosta!Vaikka voimatasot laski rajusti,alkaa ne viikko viikolta nousta nopsaa,kroppaan tulee painetta mutta kunto on edelleen mukavan säikeinen ja suonikas:D

Tällä hetkellä tuntuu ennemminkin että motivaatiota olisi vaikka mihin ihanaan lajiin,että on jopa vaikea keksiä mihin oikeasti alkaa panostaa.Salitreenit on rullanneet hyvin heti viikon kevennyksen jälkeen,mutta se mitä siellä alkaa ryskää,on vielä avoinna ja saa ollakin niin kauan kun kroppa tai pää tuntuu tälläistä vaativan,kovaa mutta mitä ikinä mieli halajaakaan kullakin treenikertaa.
Eli ei,en todellakaan kisaa ensi vuonna,tuskin seuraavanakaan,ja sekin missä kisaan,kisaanko,saa olla tässä vaiheessa täysi mysteeri itsellenikin. En usko että kenellekään tekee hyvää kisata joka vuosi tai useasti vuoden sisällä,jos aikoo terveytensä säilyttää,saati kehittyä. Ja näin kausiluontoisella alalla yrittäjänä,yksin lapsen kanssa asuessa,on kisaaminen yksinkertaisesti jo rahallisesti ja ajallisesti niin suuri satsaus,etten siihen ole valmis joka vuosi panostamaan,tätä ei ehkä perheettömät tule edes ajatelleeksi.

Joten KIITOS,kiitos vielä kerran kaikki läheiset ja kaverit,kiitos äiti ja muksu kannustuksesta ja jaksamisesta,kiitos asiakkaat ja työnantajat ymmärtämisestä,joustosta ja tsempeistä!Kiitos Ari Uusitalo kaikesta tiedosta,tuesta ja uskomisesta! Kiitos yhteistyöstä ja sponssaamisesta
www.voimaravinteet.fi,  https://www.facebook.com/hierontapalveluveikkomikkonen/ ,http://www.uniquekauneus.fi/, https://www.facebook.com/nailartbyi/ , treenipaikoista https://www.classicgym.fi/oulu/ ja työpaikkani https://teknopalatsi.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti