maanantai 21. syyskuuta 2015

Helpot ateriat -mitä ne on?

Heip,
Long time no seen, toivottavasi olette löytäneet tienne seurailemaan blogia myös m-nationin puolelle :) www.riitta.m-nation.fi löytyy viikoittain kisadieetti-kuulumisia, tällä hetkellä viimeistä viikkoa viedään!

Mutta asiaan.

Työssäni törmään usein kysymyksiin mitä voisi syödä kiireessä, mikä olisi helppo ja nopea välipala, mitä jos ei ehdi syömään...näitähän riittää. TEKOSYITÄ, sanon minä.
Älkää säikähtäkö,annan kyllä ihan vinkitkin miten syömistä voisi helpottaa, mutta mietitäänkö ensin, miten esim.minä(tai kuka tahansa lajin harrastaja)pystyy syömään 5-6, jopa 7 kertaa päivässä, säännöllisesti, puhdasta oikeaa terveellistä ruokaa?- Helposti.

Toki teen yrittäjänä töitä ja voin aikatauluttaa oman päiväni tarvittaessa niin, että jätän ruoka-ajoille taukoa,mutta harvoinpa muistan kalenteriin ruoka-aikaa varsinaisesti varata. Eli eväät mukaan, itse en jaksa edes kylmälaukkua raahata,vaan kaikki kanat ja leikkeleet kulkee sulassa sovussa ihan treenilaukussa koko päivän. Toki jos esim. salilla (työpaikalla) on kylmäsäilytys mahdollisuus, aina parempi, ja minä olen kyllä jokapaikassa kysynyt pokkana saanko evääni laittaa kylmään (ja lähtiessä vielä lämmittääkin kenties) eikä missään (kosmetologi,parturi,kuntosali, koulutus mitä näitä on)ole kukaan vielä kieltänyt. Eli kun eväät olet muistanut ja jaksanut valmistaa, riittää että ne raahaat mukaasi!
Tätä ei ehkä saisi sanoa, mutta toinen mikä arkeani helpottaa,on se että syön auton ratissa. Jos on kiire paikasta a paikkaan b, ihan hyvin pystyy haarukoimaan ruuan sylistä myös ajaessa, joku leipä,juoma tms tottakai vielä helpompi vetäistä huiviin.
Ja vielä kolmas keino, itse syön samaa ruokaa päivästä toiseen, vuodesta toiseen, oli kisakausi tai ei, joten tiedän tasan tarkkaan mitä mukaan tarvitsee, ja valmistan monen päivän ateriat kerralla aina valmiiksi. Tottakai kannustan, ja suosittelenkin vaihtelemaan raaka-aineita ja syömään monipuolisesti normaalisti, mutta kiireessä tärkeintä on että SYÖ, terveellistä ja puhdasta ruokaa, vaikka se olisi sitten samaa mitä edellispäivänä.
Eri ateriat voi toki erilaisia ja vaihtelua saa tulla,kunhan kaikki tarvittavat ravintoaineet toteutuvat ja energiamäärä on sopiva.
JOTEN:




a.)Aikatauluta ruoka-ajat. Jaat päivän ateriat tasaisesti kellon mukaan, riippuen valveilla olo ajasta, työrytmistä jne,mutta säännöllisesti n.3h välein. Itselläni ruoka-ajat ovat klo 9,12,15,18 ja 21 ja piste. Olinpa missä vain, pyrin noihin aikoihin syömään.(Olenkin tainnut mainita syöneeni mm. työhaastettelussa koska se sattui ruoka-aikaan,ja sain muuten paikankin...) Ei se haittaa jos vähän heittoa tulee, mutta yli 4h väliä ei saa päästää venymään.

b.)Unohda ajattelu että pitäisi olla aamupaloja, välipaloja, iltapaloja. Niillä nimillä aterioita voi toki kutsua, mutta samaa sapuskaa kaikki tulisi olla jokatapauksessa. Kunnon kokonaisia ATERIOITA, (eli ateria 1,2,3,4,5,6..) joilla toteutuu kaikki ravintoaineet; proteiini, hiilari ja hyvä rasva tarpeen ja tavoitteen mukaan toki. Itsellä tulee aamulla puuro, päivällä 3 "lämmintä" ateriaa ja illalla vielä salaatti proteiinin kanssa.


c.)Aterioiden EI tarvitse olla lämpimiä, jos se tuntuu hankalalta tai tökkii vastaan, ei se kroppa tiedä syötkö ruuan kylmänä vai kuumana. Eli saman "lämpimän"aterian voi tottakai syödä myös kylmänä, mutta esim annoksn lihan voi myös ottaa suoraan leikkeleinä paketista, kasvikset haukata kurkusta tai vetäistä kirsikkatomaatit rasiasta, rasva vaikkapa pähkinöistä tai avokadosta, hiilarit vaikka riisikakusta tai miksei välillä leivästäkin,  ja TADAA, täysipainoinen ateria on valmis! :D

d.) JUO ateriasi. Itse en tätä suurena ruuan (ja syömisen!) rakastajana harrasta, mutta asiakkailla olen todennut toimivaksi. Eli jos ei aamulla puuroa ehdi keittää, voi kaikki ainekset nakata blenderiin ja vetäistä huiviin pirtelönä. Sama välipalan kanssa. Tosin juotavissa aterioissa pitää miettiä mistä proteiinin ottaa, itse en maitotuotteita käytä ollenkaan satunnaisia heraisolaattiannoksia lukuun ottamatta, enkä rahkoja,raejuustoja, proteiinijauheita jatkuvasti suosittele missään nimessä käytettäviksi, vaikka niitä joskus tulisikin. Pirtelöihin käy toki helposti esim juuri herajauhe, mitä useimmat kestää hyvin, mutta myös esim kananmunan valkuaiset on oikein passeli vaihtoehto. Tai vaikka joisit vihanneksesi/marjasi/hedelmäsi, mikset proteiinia voisi syödä erikseen eläinprotskuista, eli munia, lihaa,kanaa,kalaa?


e.)Patukat, jauheet, ateriankorvikkeet ym ovat LISÄRAVINTEITA. Niitä voi tulla satunnaisesti kiireessä, aina mieluummin jotain kuin olla syömättä, tai niitä voi käyttää joskus jos haluaa vaihtelua tai makeannälkään jotain korviketta. Terveellisiäkin vaihtoehtoja löytyy tottakai, alla esim itsellekin kiinnostava ja hyvä vaihtoehto Supermass nutritionilta, mutta ainahan tuotteet ovat teollisia eivätkä tarkoitettu jatkuvaan käyttöön saati usealle aterialle, vaan nimenomaan muun ruan lisäksi.



Dieetti aivot lyö jo hanskoja tiskiin, joten NYT heitänkin pallon teille. Mitä TE syötte kiireessä, mitä ateria vinkkejä heittäisitte kiireisille tai ruokahaluttomille? Huippuja reseptejä kokeiluun? Lupaan tulla antamaan oman palautteeni kommentteihin ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti